sivusto
ensimmäinen sivusto
- Tietoja
- Kirjoittanut: Heikki Jokinen
Pystytin A-p-c-kameran ensimmäisen sivuston loppuvuodesta 2004 SKsL:n tarjottua kotisivutilaa palvelimeltaan.
Tein sivut Adoben GoLive-ohjelmalla omalle koneelleni, ja siirsin html-sivut tiedosto kerrallaan liiton Vitka-järjestelmän kautta palvelimelle.
Sivujen päivittäminen oli kohtuullisen hankalaa, ja siksi tein sitä ajoittain vain satunnaisesti, mutta sivusto toimi kuitenkin kätevänä jäsenistön tiedonvälityskanavana. Ja olihan se myös kerhomme "mainos".
Jatkoin sivujen ylläpitoa näin maaliskuuhun 2010 asti. Sivusto oli pysynyt suhteellisen samannäköisenä, pääosin muutosten teon hankaluuden takia. Etusivukuvia sentään yritin muistaa vaihtaa edes muutaman kerran vuodessa... = )
Keväällä 2010 vaihdoin kotikoneeni uuteen, ja siihen tuli käyttöjärjestelmäksi Windows XP. Ilmeni, ettei Adoben GoLive toiminutkaan enää tässä Windows-versiossa, joten oli aika miettiä muita vaihtoehtoja.
siirtyminen Joomlaan
- Tietoja
- Kirjoittanut: Heikki Jokinen
Keväällä 2010 aloin tutkia vapaan lähdekoodin julkaisujärjestelmiä. Vaihtoehtoisiksi järjestelmiksi valikoituivat Drupal, WordPress ja Joomla! Joomlaa kehuttiin joka paikassa, joten se oli lopulta aika selvä valinta.
Joomlaa ei liiton palvelimelta löytynyt. WordPress siellä oli, mutta halusin käyttää valitsemaani järjestelmää, ja sain ylläpidon Tatu Kososelta luvan asentaa Joomla palvelimelle.
Alkoi ahkera opiskelu. Rakensin vanhasta PC:n rungosta ja irto-osista toimivan koneen ja asensin siihen Ubuntu-linuxin. Linuxiin asensin mySQL:n, PHP:n ja Apachen. Tämä oli ensimmäinen tutustumiseni Linuxiin, ja vei aikansa, ennen kuin pääsin sinuksi mm. Linuxin pääteikkunan kanssa, johon asennuskomennot, oikeuksienmäärittelykomennot ja muut naputeltiin DOS-tyyliin...
Erilaisten vaiheiden jälkeen sain koti-linuxin valmiiksi ja onnistuin asentamaan siihen Joomla 1.5:n.
Joomlan sielunelämän ymmärtäminen valikko-, aihepiiri- ja modulirakenteineen vei sekin jonkin aikaa. Se oli kuitenkin sen verran looginen, ettei suurempia ongelmia ollut.
Rakensin sivuston koti-linuxiini ja siirsin sen sitten liiton palvelimelle. Se tapahtui ottamalla mysql-tietokannasta kopio myPHPadmin-ohjelmalla ja kopioimalla sivustorakenne talteen. Nämä siirsin sitten ftp-ohjelmalla palvelimelle ja asensin paikoilleen.
Taas erilaisten määrittelyvaiheiden jälkeen sain sivut vihdoin toimimaan lokakuussa 2010.
Sivujen rakenne ja ulkonäkö noudattivat paljolti ensimmäisen sivuston rakennetta.
Lisäsin sivulle kuitenkin pian osion "näyttelytoiminta", jonka alle aloin kerätä tietoja kerhomme jäsenten osallistumisista liiton ja FIAPin näyttelyihin.
Etusivulle lisäsin edullisen kuvaesitys-lisäohjelman, nimeltään Kupo Slides Pro. Google löysi useita erilaisia, mutta valitsin Kupon siksi, että siihen sai alalaitaan läpinäkyvän palkin, joka näyttää kuvan ja kuvaajan nimen.
Lisäksi sivustolla on käytössä Shadowbox Media Viewer, joka pikkukuvia klikatessa tummentaa taustan ja avaa kuvan isona näkyviin.
Joomla 1.5:n tuki loppuu
Loppuvuodesta 2011 kuulin, että Joomla 1.5:n tuki loppuu huhtikuussa 2012. Aloin selvitellä Joomlan päivitysmahdollisuuksia uudempaan versioon. Siinä piti mm. miettiä, löytyykö Kuposta uudessa Joomlassa toimiva versio.
Samaan aikaan Joomlasta oli tarjolla vakaa versio 1.7 ja release candidate versiosta 2.5. Kupon luvattiin tässä vaiheessa toimivan vasta versiossa 1.7, joten päätin siirtyä siihen. Sinällään hassulta tuntui, että version 1.7 tuki oli päättymässä helmikuussa 2012, aikaisemmin kuin version 1.5 tuki! Tiedossa oli kuitenkin siirtyminen aika pian versioon 2.5, joten tämä ei haitannut. Versio 2.5 on 1.5:n jälkeen seuraava isompi päivitys, jota tuetaan turva- ym. päivityksillä useita vuosia eteenpäin.
Joomla 1.7
- Tietoja
- Kirjoittanut: Heikki Jokinen
Ennen Joomlan päivittämistä päätin päästää vanhan Linux-koneeni eläkkeelle ja asensin Windows 7:ääni ilmaisen VMware Player -virtuaaliympäristön. Sinne asensin virtuaalisen Ubuntun ja siirsin Joomla 1.5 -kehitysympäristöni. Ja hienosti toimii, enää ei tarvitse kuunnella vanhan rakkineen kuivahtaneiden laakereiden ulinaa...
Päivitin Joomlan uudessa virtuaalisessa koti-linuxissani versiosta 1.5 versioon 1.7 jUpgrade-nimisellä ilmaisella Joomlan lisäosalla. Sen käyttäminen vaati, että linuxissa oli päällä cURL-tuki. Lisäksi Joomlassa liitännäisen System - Mootools Upgrade piti olla käytössä.
Sain päivityksen ajettua läpi laittamalla päälle kaksi Debug-kohtaa jUpgraden asetuksista. Syntyneen Joomla 1.7 -sivuston rakenne ei kuitenkaan ollut täysin kunnossa:
- näyttelytoiminta-valikko oli kateissa
- valikoiden rivit olivat väärässä järjestyksessä
- osa menukohdista näytti väärän aihealueen artikkeleita.
Muutaman illan klikkailujen jälkeen sivuston rakenne oli taas kasassa.
Ensimmäisessä Joomlassa käyttämäni sivupohja eli template ei toiminut uudessa versiossa. Etsiskelin netistä aikani ilmaisia sivupohjia Joomla-versiolle 1.7, ja löysin a4joomla-sivuston:
http://a4joomla.com/free-joomla-templates.html
Siellä oli useita sopivan näköisiä pohjia. Osassa muualta löytämiäni ei ollut kolmen sarakkeen rakennetta, joka meillä on käytössä, mutta täällä niitä oli.
Ensimmäisiä testejä:
Pohjissa käytetyt kirjasimet eivät miellyttäneet, joten vaihdoin ne. Vaihdoin myös värityksen kauttaaltaan sinisävyiseksi.
Etusivun kuvaesitystä varten lisäsin kaikkiin 600x400 pikselin kuviin oikealle samankokoisen harmaan alueen, ja Kupossa määrittelin, että kuvan tiedot näytetään tällä alueella.
Alasivuille tein 6-kuvaisen toimintaamme liittyvän kuvavalikon.
Sain uuden sivuston siirrettyä pyörimään liiton palvelimelle 13.2.2012.
Joomla 2.5
Kun Kupo Slides Pro:sta tuli huhtikuussa 2012 päivitetty versio 2.5, joka toimi Joomla 2.5:ssä, päivitin sivuston ensin testiympäristössäni Joomla 2.5:ksi järjestelmän omalla Update-toiminnolla. Sen jälkeen päivitin Kupon uuteen versioon valmistajalta saamallani päivityspaketilla.
Kun päivitykset onnistuivat testiympäristössä, päivitin myös live-sivuston Akeeballa tekemäni varmuuskopion oton jälkeen.
Sivuston ulkonäössä en huomannut muutoksia.
Siirtyminen mukautuvaan (responsiiviseen) sivustoon
10.3.2020.
Yhä parempien älylaitteiden yleistymisen myötä oli odotettavissa, että Joomla alkaa tukea mukautuvaa sivustoa, joka näyttää sivut eri tavalla riippuen käytettävän laitteen ruudun ominaisuuksista.
Joomlasta tulikin jo syyskuussa 2012 versio 3.0, jossa oli mahdollisuus käyttää mukautuvaa sivupohjaa. Siirtyminen vaikutti kuitenkin sen verran työläältä, etten rohjennut ryhtyä siihen vielä moneen vuoteen... 😁
Vasta kesäkuussa 2016 alkoi näyttää siltä, että hommaan oli ryhdyttävä. Päivitin silloisen Joomla 2.5.28:n monien vaiheiden jälkeen versioon 3.3.6. Sivustolla oli iso joukko lisäosia, jotka eivät olleet yhteensopivia Joomla 3:n kanssa, joten ilta toisensa jälkeen etsin tietoa niistä ja poistin melkein kaikki ennen versionvaihtoa. Myös etusivulla kauan käytössä ollut Kupo-kuvaesityspalikka meni tästä syystä vaihtoon.
Seuraavaksi aloin etsiä sopivaa sivupohjaa, ja löysinkin muutaman vaihtoehdon. Niiden muokkaamiseksi omaa silmää miellyttäviksi jouduin tutustumaan minulle uuteen aiheeseen: CSS-tiedostojen muokkaus... 😁
Aikani jaksoin viritellä sivupohjia, mutta kun homma tuntui liian vaivalloiselta, päätin etsiä jonkun paremman systeemin. Ja netistähän niitä löytää! Miellyin viimein Gantry 5 -nimiseen, maksuttomaan sivurunkoon (framework). Siihen asensin teeman Hydrogen, josta sain järjestelmän monipuolisessa ohjauspaneelissa muokattua väreiltään ja fonteiltaan itseäni miellyttävän.
Etusivulle valitsin uuden kuvaesityspalikan: Slideshow CK.
Mukautuvan rakenteen lisäksi Joomla 3 sisälsi toisenkin verrattoman uutuuden: sen sijaan, että pitäisi vanhaan tapaan tehdä aika ajoin työläitä versiomigraatioita, ilmoittaa järjestelmä nyt ohjauspaneelissaan sekä Joomlan että lisäosien uusista versioista, jotka saa ylläpidossa päivitettyä nappia painamalla!
Maaliskuussa 2020 Joomla oli ehtinyt jo versioon 3.9. Tähän kohtaan ajoittui poistuminen liiton palvelimelta, koska siellä oli kyllästytty pitämään talkootöinä yllä omaa palvelinta, ja liiton uusi WordPress-sivusto oli rakennettu web-hotellin palvelimelle. Samalla meille ilmoitettiin, ettei liitto todennäköisesti anna jäsenseuroilleen enää kotisivutilaa palvelimeltaan, eikä ainakaan salli muiden kotisivujärjestelmien asentamista.
Oli siis etsittävä uusi koti sivuillemme. Pienen vertailun jälkeen valitsin kotimaisen toimijan Verkko24:n ja tilasin sieltä halvimman web-hotellivaihtoehdon Kielo. Tein vanhasta asennuksesta Akeeba Backup'illa jpa-tiedoston ja kopioin sen sekä Akeeba Kickstartin tarvitseman muutaman tiedoston uudelle palvelimelle. Kickstart toimi kuin unelma: muutamalla klikkauksella ja parilla määrittelymuutoksella sivut alkoivat 9.3.2020 pyöriä uudella palvelimella osoitteessa www.a-p-c-kamera.fi.